Turnul Eiffel a fost proiectat pentru a fi marea atractie a Expozittiei Universale de la Paris, din 1889, organizata cu ocazia sarbatoririi centenarului Revolutiei franceze. El a fost inaugurat pe 31 martie 1889 si deschis publicului pe 6 mai 1889.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost animati de dorinta de a descifra tainele naturii, folosind cunostiintele dobandite in folosul lor. Geniul uman de-a lungul timpului a folosit observatiile facute asupra naturii insufletite pentru a crea.
Imitarea aspectelor si proceselor din lumea vie, morfologia vietuitoarelor, au generat inspiratie de-a lungul timpului pentru constructori si arhitecti.

TTurnul Eiffel constructie Parisurnul Eiffel din Paris a fost conceput pornind de la morfologia si rezistenta mecanica a oaselor piciorului uman. Diferitele aspecte preluate din biologie reprezinta modelele care au condus la reproducerea la o macro scara a structurii si functionalitatii acestor forme. Reproducerea formelor biologice reprezinta, de fapt, etapa cea mai complexa de dezvoltare a tehnicii si tehnologiei.

Conceptual, turnul a fost de creat de catre Emile Nouguier, Maurice Koechlin si Stephen Sauvestre, angajati la Eiffel&Co. Initial reticent cu privire la proiect, Gustave Eiffel a cumparat brevetul si a devenit ulterior un mare sustinator al sau, realizand si constructia sub indrumarea sa, motiv pentru care turnul poarta numele sau.La vremea sa, turnul a starnit critici virulente din partea contemporanilor, care au protestat fata de ceea ce considerau a fi hidos, in opinia lor monumentul urma sa desfigureze Parisul.

Turnul Eiffel constructiePrintre sustinatorii acestei idei, conform careia turnul ar distruge frumusetea arhitecturala a Parisului, s-au aflat Charles Garnier, arhitectul Operei din Paris, scriitori ca Alexandre Dumas-fiul, Lecomte de Lisle, Guy de Maupassant, Sully Prudhomme si multi altii.

Gustave Eiffel si-a aparat opera invocand primul principiu al esteticii arhitecturale conform caruia liniile esentiale ale unui monument trebuie sa fie determinate de adecvarea perfecta la destinatia sa.

Turnul Eiffel reprezinta un monument unic prin grandoare, ingeniozitate si conceptie. A fost ridicat pe zona Champ de Mars, avand o baza patrata, cu latura de 125 de metri si inaltimea de peste 300 de metri, la vremea respectiva fiind ce mai inalta constructie din lume.

Turnul a fost realizat din peste 18.000 de piese de otel, la asamblarea carora s-au folosit aproximativ doua milioane si jumatate de nituri.Turnul Eiffle, construit din piese de metal pe care scrie “Made in Resita – Romania”

Turnul Eiffel din ParisPutini cunosc ca simbolul Parisului a fost realizat din piese de metal pe care scrie “Made in Resita – Romania”, turnul fiind realizat dupa o tehnologie inventata in tara noastra de inginerul Gheorghe Panculescu. Intreaga structura a turnului a fost construita intre anii 1887-1889 din otel produs la Resita si la furnalul din Govasdia, localitatea Ghelar, Hunedoara.

Acesta a fost asamblat cu o precizie remarcabila, reprezentand o adevarata performanta tehnica pentru aceea vreme, dificultatile tehnice aparute pe parcursul montarii sale, au fost solutionate remarcabil si ingenios de catre inginerii constructori.

Turnul Eiffel ParisTurnul in sine reprezinta si un model unic de organizare si desfasurarea a constructiei per ansamblu prin faptul ca pe toata durata realizarii lui nu au avut loc accidente mortale, in ciuda faptului ca muncitorii au lucrat la sute de metri deasupra solului. Simbolul Parisului ca destinatie turistica, Turnul Eiffel este vizitat anual de peste 5,5 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai spectaculoase si admirate constructii ale lumii.

Sursa Articol: Ziare.com