Hepatita reprezintă una dintre cele mai serioase infecții ale ficatului iar în România prevalența acestei boli este în creștere. Este important să știți care este cauzele ei pentru a putea preveni îmbolnăvirea ficatului dvs.

Hepatitele virale

Există multe tulpini de virusuri hepatice, însă în continuare ne vom referi doar la cele mai comune în România. Este vorba despre virusurile hepatice A, B, C, D.

Virusul A dă infecția numită popular hepatita mâinilor murdare. Se transmite prin cale fecal-orală, dă simptomatologie digestivă (greață, vărsători, crampe, dureri abdominale) și sistemice (scădere în greutate, febră, paloare). Tratamentul este extrem de eficient. Poate fi prevenită prin măsuri de igienă.

Virusul B este un virus ceva mai agresiv. Dă infecții cronice mai des decât virusul C dar evoulează rar către hepatocarcinom (una dintre cele mai grave complicații ale hepatitei). Se transmite prin 3 căi: materno-fetal, cale sexuală și prin contact direct cu sânge. Este posibilă și infectarea pe cale ocultă, (utilizarea veselei în comun de ex) dar adevărul este că virusul este inactivat destul de repede în aer. Simptomatologia este mai puțin zgomotoasă. Pot apărea aceleași simptome ca în cazul hepatitei tip A și în plus icterul (îngălbenirea tegumentului și a sclerei) un semn extrem de caracteristic pentru acest virus. Infecția poate fi prevenită prin vaccinare și prin folosirea prezervativului.

Virusul C este probabil cel mai periculos dintre acestea datorită faptului că produce frecvent transformarea malignă a ficatului. Din păcate infecția acută poate trece neobservată, simptomatologia fiind extrem de nespecifică- se manifestă ca un sindrom respirator, ca o oboseală fizică sau deloc. Din acest motiv infecția este descoperită tardiv, în faza cronică. Fiind un virus de tip ARN nu există un vaccin eficient împotriva acestuia. Se transmite prin aceleași modalități precum virusul tip B.

Virusul D este un virus defectiv. El poate produce infecția doar atunci când organismul este deja infectat cu unul dintre virusurile B sau C. Altfel nu poate supraviețui deoarece nu se poate replica. Infecția poate surveni ca fiind acută peste o infecție cronică B, caz în care este mai periculos, sau persoana poate suferi o coinfecție cu virsurile B și C.

Hepatitele toxice

Sunt produse de toxine care afectează direct structura internă a ficatului. Hepatita alcoolică este cea mai frecventă între ele și este produsă de consumul îndelungat (de ordinul a câtiva ani, zilnic) de alcool. Un alt tip este cea cauzată de consumul de paracetamol. Acesta este un medicament cu o toxicitate extrem de puternică asupra ficatului, motiv pentru care este recomandată respectarea dozei zilnice maxime admise sau înlocuirea lui cu un alt inflamator, mai puțin toxic (de exemplu ibuprofenul).

Evoluția hepatitelor

Netratate corespunzător, infecțiile acute evoluează spre hepatite cronice iar acestea spre ciroză. O complicație frecventă este hepatocarcinomul, un tip de cancer extrem de periculos cu șanse reduse de supraviețuire.