Pe 4 martie 2018 va avea loc cea de-a nouăzecea ediție a Galei de decernare a Premiilor Oscar, prezentată de Academia de Arte și Științe ale Cinematografiei (AMPAS). Cele mai bune filme produse și lansate în 2017 vor fi premiate, după cum ne-am obișnuit, la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles (California).

Maestrul de ceremonii va fi, pentru a doua oară consecutiv, comedianul Jimmy Kimmel.

Nominalizările de anul acesta au fost anunțate pe 23 februarie prin intermediul unui live stream. Actorii Tiffany Haddish și Andy Serkis au fost cei care au anunțat nominalizările via live stream de la teatrul Samuel Goldwin din Beverly Hills, California.

The Shape of Water, în regia lui Guillermo del Toro, este filmul cu cele mai multe nominalizări, obținând în total 13. Acestea sunt pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță în rol principal (Sally Hawkins), cea mai bună actriță în rol secundar (Octavia Spencer), cel mai bun actor în rol secundar (Richard Jenkins), cea mai bună imagine (Dan Laustsen), cele mai bune costume (Luis Sequeira), cea mai bună regie, cel mai bun montaj (Sidney Wolinsky), cea mai bună muzică (Alexandre Desplat), cea mai bună scenografie (Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, și Jeff Melvin), cel mai bun sunet (Nathan Robitaille) și cel mai bun mixaj de sunet (Christian T. Cooke, Filip Hosek, Brad Zoern), cel mai bun scenariu original (Guillermo Del Toro & Vanessa Taylor).

Acțiunea filmului se petrece în 1962, în plin Război Rece, la o bază secretă a armatei americane. Aici este adus un om-amfibie, capturat tocmai din Amazon. Creatura formează o relație unică cu singuratica femeie de serviciu Elisa (Sally Hawkins).

Regizorul spusese că pentru realizarea lui The Shape of Water, s-a inspirat din povestirile fraţilor Grimm, din “Frumoasa şi Bestia” şi din “Mica sirenă”, şi că, încă din anii ’90, după lungmetrajul său de debut – Cronos –, avea în plan să facă un astfel de film.

Dunkirk, în regia lui Christopher Nolan, este al doilea cel mai nominalizat film, adunând 8 nominalizări. Dunkirk este un film de război care spune povestea trupelor britanice şi ale aliaţilor înconjurate de inamici pe plaja franceză Dunkirk, între 26 mai și 4 iunie 1940, în timpul bătăliei Franței în al doilea război mondial. Trupele sunt forţate să facă faţă unui asalt aproape imposibil de rezistat.

Noutățile acestei ediții includ faptul că Greta Gerwig a devenit abia a cincea femeie care a obținut o nominalizare la categoria de cel mai bun regizor pentru filmul său, Lady Bird, iar Jordan Peele a devenit cel de-al cincilea om de culoare nominalizat la această categorie cu filmul său de debut, Get out. Meryl Streep a obținut cea de-a 21-a nominalizare la Oscarul pentru cea mai  bună actriță din cariera sa.

Începând din 1929, acest eveniment plin de strălucire a captat imaginaţia pasionaţilor de filme din lumea întreagă.

O mulţime de nume mari apar și pe lista nominalizărilor la Zmeura de Aur, probabil singurele premii pe care nu şi le doreşte nimeni.

Jennifer Lawrence, Tom Cruise şi Johnny Depp sunt printre actorii nominalizaţi la „premiul” pentru cea mai proastă interpretare a anului.

La categoria cel mai prost film al anului sunt nominalizate „Emoji Filmul”, continuările „Transformers: Ultimul cavaler” şi „Cincizeci de umbre întunecate”, dar şi remake-urile „Mumia” şi „Baywatch”.

Tradiţia premierii celor mai neinspirate producţii cinematografice ale anului, pe baza votului spectatorilor, a ajuns deja la a 38-a ediţie.

Câştigătorii Zmeurii de Aur vor fi anunţaţi pe 3 martie, cu o zi înaintea Oscarurilor.