Deși nu haina îl face pe om și, desigur, nici gusturile muzicale, se pare totuși că melodiile tale din playlist ar putea spune câteva caracteristici generale despre modul tău de gândire. Alegerile tale în materie de muzică ar putea spune foarte multe despre personalitatea ta, potrivit unui studiu realizat de un grup de psihologi de la Universitatea Cambridge.

Se pare că oamenii sunt împărțiți în două categorii: cei raționali, care preferă să urmeze reguli și cei care se lasă ghidați de emoții. Află din care categorie faci parte, citind în continuare articolul.

Cei care înțeleg bine sentimentele altora preferă muzica romantică, în timp ce persoanele concentrate pe detalii preferă jazz-ul.

Psihologii au adunat pentru studiu 4.000 de participanți și le-au pus întrebări detaliate despre modul lor de gândire. Apoi, le-au fost analizate gusturile muzicale – au ascultat 50 de piese aparținând unor genuri diferite și au fost rugați să spună care le-a plăcut mai mult.

Participanții la studiu au avut vârste cuprinse între 20 și 60 de ani. Am crede că gusturile în muzică sunt foarte influențate de vârstă, însă contrariul a fost dovedit în cazul studiului. Indiferent dacă a fost vorba de un om de 20 de ani sau unul de 60, alegerile lor au depins în mare parte doar de tipul personalităților lor.

Persoanele mai empatice au avut tendința să aleagă melodii mult mai romantice, senzuale, cu un mesaj profund, precum soft rock și R&B. Oamenii cu un caracter înclinat spre gândirea analitică au preferat melodii intense și calculate, aparținând, în general, stilurilor heavy rock sau jazz.

Cercetătorii au sugerat faptul că persoanele sensibile au preferat genurile muzicale care au trezit în ei sentimente prin mesaj, indiferent că era unul pozitiv sau negativ. Sfatul psihologilor este că dacă ne dorim să ne simțim mai conectați cu latura noastră sensibilă, ar trebui să ascultăm melodii cu un mesaj cât mai profund, cu care să rezonăm.

În contrast, persoanele analitice și logice au preferat melodiile mult mai complexe, alerte, ce implică un număr cât mai ridicat de instrumente muzicale folosite. Practic, pare că cei din urmă încearcă să construiască un puzzle muzical complex.

Bineînțeles, este posibil ca o persoană să fie o combinație între cele două moduri de gândire,  având astfel gusturi mixte în materie de muzică.

Iată și o listă de genuri muzicale și ce spune fiecare despre ascultători:

  • Rap/Hip Hop: stimă de sine ridicată, sociabil.
  • Heavy Metal: gentil, stimă de sine scăzută, retras, se simte bine în pielea sa.
  • Indie Rock: stimă de sine scăzută, tinde să nu fie foarte activ, este creativ.
  • Electronica/Dance: sociabil, îi place să iasă în lume și este creativ.
  • Clasică: stimă de sine ridicată, introvertit, tinde spre joburi bine plătite
  • Pop: stimă de sine ridicată, îi place să iasă în lume, este muncitor, nu prea creativ și este emotiv.

Probabil că unele dintre aceste caracteristici se regăsesc în personalitățile unora dintre noi, însă fiecare persoană este diferită, așa că sfatul nostru este să ascultați orice muzică vă place.