Comunicarea este cel mai important lucru. Auzim în permanență acest lucru, îl aplicăm și totuși ajungem să nu ne mai înțelegem. Cu cât încercăm mai tare, cu atât de pare că ne îndepărtăm și mai tare unul de celălalt. Devenim frustrați, furioși, reproșăm partenerului că nu ne ascultă sau nu ne înțelege. Dacă și tu te-ai regăsit în acest scenariu, sper că sfaturile mele îți vor fi de folos în rezolvarea conflictelor.

  1. Spune ce gândești

Se întâmplă de foarte multe ori să ezităm în a spune ce avem pe suflet. Motivele pot fi extrem de diverse. Uneori ne temem că vom fi înțeleși greșit sau că vom fi judecați. Această frică o resimțim cu toții. Deci cum procedăm pentru a o depăși și de ce este important?

Oamenii nu sunt roboței planificați să nu simtă. Acumulăm frustrări atunci când tolerăm un comportament pe care îl percepem a fi deranjat la infinit. Dezavantajul acestor frustrări așa cum probabil ați observat deja, este că suferă efectul bulgărelui de zăpadă. Se tot acumulează până când la final ajungi să răbufnești într-un moment nepotrivit, într-un mod total nepotrivit. Celălalt, neștiind frustrările pe care le-ai acumulat tu nu îți va înțelege reacția și o va numi exagerată.

Cel mai bun mod de a opri o ceartă este să nu o pornești. A nu porni o ceartă înseamnă să faci față problemor  în timp, în mod rațional și cu calm. Spune mai des ceea ce ai pe suflet și scapă de frustrări.

2. Cerată-te pe rând

Se întâmplă foarte frecvent ca oamenii să nu știu să se certe. Cred că ați avut cu toții momente ce păreau interminabile în care fiecare dintre voi face reproșuri pe rând. Nimeni nu ascultă, toată lumea acuză.

Dezavantajul acestei practici este lesne de înțeles. Să spunem că partenerul tău ți-a făcut un reproș. Tu te blochezi iar instinctul tău este de a-l ataca înapoi. Acesta este instinctul de apărare pe care ți l-ai creat. Problema este că atacându-l înapoi îl vei pune și pe el în defensivă iar lista poate continua la infinit, atunci când oamenii așteaptă momente de acest gen pentru a spune ce au pe suflet.

Deznodământul acestui scenariu nu este deloc spre rezolvarea conflictului. Din contră. Ne simțim epuizați, frustrați că nu am fost înțeleși și furioși sau poate triști pentru că habar n-aveam că partenerul nostru gândește astfel despre noi.

Alocați-vă timp să discutați despre un conflict pe rând. Rezolvați împreună o problemă apoi puteți trece la următoarea. Nu vă veți putea rezolva toate problemele dintr-o dată. Este nevoie de muncă, energie și timp.

3. Cunoaște-te pe tine

Din păcăte oamenii sunt incapabili la a citi gânduri. Poate că reușești să spui ce ai pe suflet și să ai o atitudine direcționată către rezolvarea problemelor. Este la fel de important să știi cum reacționezi și de ce o faci în acest mod.  Folosește această informație pentru a te explica și pentru ca el să aibă toate datele necesare pentru a te înțelege. De asemenea, acest aspect te va ajuta să îți explici ție anumite comportamente și să preîntâmpini noi conflicte.

Nimeni nu se naște învățat și sigur că lucrurile par mult mai simple în teorie. Cu puțină răbdare și colaborare veți învâța să vă certați mai eficient.