Animalele joacă un rol foarte important în viețile multor persoane. Pe lângă câinii pentru nevăzători sau cei antrenați pentru a detecta convulsiile, animalele joacă și rol de terapeuți. Pe lângă asta, sunt companioni excelenți, fapt care poate aduce o îmbunătățire majoră asupra calității vieților noastre. Este, totuși, compania animalelor benefică pentru sănătatea noastră?

Impactul asupra sănătății fizice

Animalele de companie pot îmbunătății sănătatea inimii, scăzând presiunea arterială și reglând pulsul în timpul situațiilor dificile și stresante. În 2002, în cadrul unui studiu, s-a urmărit diferența între presiunea arterială a oamenilor ce aveau câini sau pisici și a celor care nu dețineau animale de companie. Au fost supuși unei situații stresante, având de calculat exerciții matematice dificile, iar la finalul studiului persoanele care aveau animale aveau un puls mult mai regulat decât cei fără animale. De asemenea, au făcut mult mai puține greșeli de calcul când animalele lor erau în cameră. Se pare că doar prin prezența unui animal în cameră sau prin simpla mângâiere a unuia, ne putem reduce nivelul de stres.

Oamenii de știință au observat că relația unui om cu un animal reduce semnificativ stresul și îi ajută să fie mult mai relaxați. Desigur, același lucru se întâmplă și în menținerea unei relații sănătoase cu familia și prietenii, însă acest tip de relații pot cauza și stres, în timp ce prezența unui animal este mult mai puțin probabilă să aducă astfel de probleme. De asemenea, prezența unui animal de companie poate ajuta o persoană să se integreze mai ușor în societate, evitând astfel sentimentul de izolare și de singurătate. De exemplu, ieșind la plimbare cu un câine cresc șansele de a interacționa mai mult cu alte persoane, în special cu străini.

Legătura dintre câini și copii

În plus, copiii care cresc în preajma unui câine sau alt animal au șanse mai scăzute de a suferi de anxietate.  Dacă un copil nu are frați sau surori, studiile demonstrează că prezența unui câine în viețile acestora îi ajută să fie mai empatici, pariticipare mai ridicată în rândul activităților care implică socializare și activiăți fizice și o stimă de sine mult mai ridicată.

Companioni temporari

Cercetătorii au folosit, de asemenea, animale pe post de companioni temporari pentru copiii cu probleme de sănătate fizice sau mentale și pentru bătrânii care nu au energia necesară sau resursele pentru a avea grijă de un animal. Rezultatele au constat în reducerea stresului și a durerilor la pacienții internați, precum și creșterea concentrării și a nivelului de interacțiune în rândul copiilor care sufereau de autism.

Concluzii

Rezultatele obținute în urma studiilor sunt pozitive și încurajatoare, așa că ar fi indicat ca relațiile dintre oameni și animale să fie observate în continuare, ținând cont de faptul că încă nu știm clar ce rase afectează oamenii, sau ce probleme de sănătate pot fi rezolvate. Dacă studiile ar arăta beneficii specifice pe probleme specifice, am putea să ne folosim de aceste cunoștințe pentru a rezolva cât mai multe probleme de sănătate mentală sau fizică și pentru a ajuta cât mai multe persoane.