Este unul dintre diagnosticele care schimbă viața unei femei, și produce milioane de decese anual. Cu toate acestea acest scenariu morbid poate fi prevenit prin informarea corectă și testarea periodică. Să trecem în revistă câteva dintre cele mai importante aspecte cu privire la această patologie.

În etiologia acestui tip de malignitate este incriminată existența unui virus cu proprietăți de oncogenie numit Human Papilloma Virus (HPV). Există numeroase tulpini virale, unele dintre neavând niciun risc asupra corpului uman, altele producând patologia cu transmitere sexuală ce poartă numele de vegetații veneriene (negi venerieni) iar două dintre acestea sunt oncovirusuri, ce pot acționa malign la nivelul celulelor din epiteliul colulul, fiind responsabile pentru apariția cancerului de col uterin.

Ceea ce trebuie să rețineți din această informație este faptul că nu toate  tulpinile virale pot produce cancer de col uternin. Un alt aspect important de menționat este faptul că această malignizare (transformarea celuleor normale în celule canceroase) nu este un proces brusc, ci unul îndelungat. Vorbim aici despre o perioadă de 2-3 ani de zile, timp în care femeile se pot testa pentru depistarea HPV și a se trata la timp, înainte de producerea carcinogenezei.

Testul standard pentru depistarea HPV este testul Babeș Papanicolau. Fiind un virus cu o predominantă transmitere sexuală, se recomandă pe de o parte testarea periodică începând de la debutul vieții sexuale precum și vaccinarea înainte de acest moment. Controversatul vaccin impotriva cancerului de col uterin s-a dovedit a fi mai puțin eficient după debutul vieții sexuale. Acest lucru este de așteptat ținând cont de faptul că este mai ușor să previi decât să tratezi.

Testul Babeș Papanicolau se realizează în cabinetele ginecologice, este un test simplu și nedureros. Constă în raclarea epiteliului de la nivelul colului și examinarea sa microscopică de către medicul anatomopatolog. Acest test poate arăta dacă există sau nu o modificare la nivelul acestor celule, precum s-a dovedit util și în stadializare atunci când este cazul.

Aceste informații minime despre modul de abordare a acestei patologii ar trebui cunoscute de orice femeie, pentru a putea preveni în timp diagnosticarea lor tardivă.