În ultimele zile, Internetul a fost plin de discuții pe tema fenomenului Blue Whale. Părinții sunt îngroziți, adolescenții sunt curioși, așa că este imposibil ca dezbaterile pe această temă să nu apară. Blue Whale, sau Balena Albastră, este un joc apărut inițial pe rețelele de socializare din Rusia, care a fost legat de numeroase cazuri de sinucidere ale unor tineri de acolo, iar mai apoi s-a extins în toată lumea.

Care este scopul Blue Whale?

Se pare că inițiatorul acestui joc a fost arestat, însă la mijloc sunt mai mult organizatori care se autodenumesc „călăuze” și care pun la cale planul de bătaie ale acestui joc, fiind responsabili mai mult sau mai puțin de moartea tinerilor vulnerabili.

În aparență, Blue Whale reprezintă mai degrabă o mișcare menită să demonstreze cât de slabi și ușor de manipulat sunt oamenii. Din păcate, foarte multe persoane, în general minori, au picat în plasă, fie că a fost din pură curiozitate, fie că aveau dorința de a își pune capăt zilelor de la bun început.

Cum funcționează jocul?

Organizatorii jocului au dat naștere unor comunități #bluewhale în mediul online, în cadrul cărora tinerii sunt îndrumați de către călăuze. Victimelor li se dă o serie de 50 de sarcini pe care trebuie să le îndeplinească, demonstrând prin poze și postări că și-au dus la bun sfârșit treaba.

Unele surse spun că, dacă la început participarea este din proprie inițiativă, la un moment dat tinerii devin constrânși să continue jocul, fiind amenințați că vor fi expuși pe Internet sau că li se va face rău atât lor, cât și familiilor lor. Deși aceste amenințări nu par să fi fost puse în practică până acum, teama îi controlează ușor pe cei vulnerabili, mai exact adolescenții cu probleme emoționale sau de comportament.

Situația devine din ce în ce mai macabră odată ce aflăm care sunt câteva dintre cele 50 de sarcini. Tinerii trebuie să se automutileze, să își deseneze o balenă pe braț cu o lamă de ras, un cui sau cu un cuțit, trebuie să se trezeasca la 4:20 dimineața și să se uite la filme de groază, să se izoleze de familie și prieteni.

Când pare că nu poate fi mai rău, aflăm scopul final al jocului Blue Whale: în ultima zi, participanții trebuie să se sinucidă, sărind de pe un bloc sau aruncându-se în fața unui tren.

Cum recunoaștem semnele la potențiali participanți și cum acționăm?

Faptul că jocul Blue Whale are niște reguli stricte și repetitive ne poate ajuta să recunoaștem la timp semnele la copilul nostru, la al altora sau la prieteni. Cum participanții sunt obligați să posteze pe site-urile de socializare, folosind hashtag-ul #bluewhale, putem observa ușor acest lucru în mediu online. În plus, dacă observăm schimbări bruște de comportament sau chiar semne pe corp, ar trebui să ne punem semne de întrebare.

Dacă cineva participă la Blue Whale nu înseamnă neapărat că se va sinucide. Tinerii implicați au probleme emoționale, însă simt și nevoia de apartenență la o comunitate. Trebuie să îi ascultăm și să îi facem să simtă că sunt înțeleși și cel mai important, că nu sunt singuri. Dacă situația ne depășește, nu trebuie să ne temem să apelăm la un specialist.