La vârsta de 20 de ani problemele cele mai simple ne par a fi cele mai grave, învățăm cum să trăim cu puțin și să ne bucurăm de lucrurile mărunte ale vieții, iubim pentru prima dată cu adevărat și uneori ne găsim și perechea, zburăm din job în job până descoperim ce ne place cu adevărat să facem. Toate această instabilitate face vârsta de 20+ o perioadă minunată a vieții, dar ce facem după 30 de ani? După ce în mare parte a vieții am muncit doar pentru noi și am trăit doar cu noi, după ce de cele mai multe ori am ocolit problemele în loc să ne lovim de ele, ce facem cu responsabilitatea venită odată cu maturitatea vârstei de 30 de ani?

Evident, nu există rețeta perfectă care ne poate învăța cum să ne descurcăm în viață în așa fel încât să o ducem bine și să fim fericiți, însă ce putem face întotdeauna este să învățăm din greșeli: ale noastre, dar și ale altora. Am adunat poveștile câtorva persoane care au transformat greșelile în povești de viață care sperăm să fie de folos.

Începe să economisești pentru o pensie liniștită

Dacă până la 30 de ani îți faci de cap și încerci să nu simți presiunea banilor, după 30 de ani ar fi cazul să începi să pui câte puțin deoparte. Nu lăsa pe mâine, nu lăsa pentru la anul, ci începe de azi! Am auzit povestea unei femei care lucra pe un salariu mic și avea 2 copii, dar a reușit cu toate acestea să strângă bani, iar la 50 de ani a fost pentru prima dată în viața ei stabilă din punct de vedere financiar.

Ai grijă de sănătatea ta acum, nu mai târziu

Cu toții ne-am spus cel puțin o dată în viață „mănânc mai sănătos de mâine”, „merg la sală de luni”, „luna asta mă las de fumat”. Toți cunoaștem teoria și cu toate acestea, nu o aplicăm niciodată, având impresia că avem destul timp. Trebuie să înțelegem că boala nu apare brusc, corpul nostru nu cedează brusc. Tot răul pe care ni-l facem din punct de vedere fizic se adună, iar sănătatea noastră se degradează în timp, fapt pentru care trebuie să schimbăm ceva azi.

Nu petrece timp alături de persoane care nu-ți vor binele

Judecând după experiențele multor persoane trecute de 30 de ani, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău este să îți formezi relații sănătoase cu persoane care merită asta. Viața este scurtă iar timpul tău este prețios, evită să îl oferi unor persoane care nu te apreciază pentru ceea ce ești sau care pur și simplu nu te fac fericit. Ține aproape de tine oameni care îți sunt dragi, care scot ce este mai bun din tine și nu uita să fii buni cu ei la rândul tău și să le arăți cât de mult ții la ei.