În școală nu suntem învățați despre relații și despre obiceiurile sănătoase sau mai puțin plăcute. Desigur, învățăm bazele biologiei, poate unii dintre noi află câte ceva despre formalitățile legale din căsătorie în perioada facultății, însă nu ni se spune concret ce să facem și ce să nu.

Din fericire, au fost efectuate numeroase studii psihologice despre obiceiurile sănătoase din relații în urma cărora au fost trase niște concluzii, mai exact principii care sunt urmate mai mult sau mai puțin. Deși unele dintre aceste „reguli” sunt considerate opuse romantismului, adevărul este că dacă le-am urma am putea să ne salvăm relațiile. În acest articol îți vom prezenta câteva obiceiuri care, de cele mai multe ori, sfârșesc orice relație.

Ne gândim obsesiv la greșelile din trecut

Acesta este un fenomen care apare atunci când ești într-o relație cu cineva, iar acea persoană te acuză în continuare pentru greșelile pe care le-ai făcut în trecut. În cazul în care ambii parteneri au acest obicei, se ajunge la o bătălie în care pierde cel care a călcat strâmb de cele mai multe ori în relație.

De ce trebuie să evităm asta: Cea mai mare problemă care apare odată cu acest obicei nesănătos este faptul că, la un moment dat, vom ajunge să ne folosim de greșelile din trecut ale partenerului pentru a le justifica pe ale noastre, din prezent. Astfel, vom petrece mai mult timp demonstrând că avem dreptate decât încercând să rezolvăm actuala problemă.

Cum evităm: Când apar probleme, rezolvați-le individual una de cealaltă. Faptul că a uitat de ziua ta acum 3 ani nu are legătură cu atitudinea ciudată de acum două zile. Trebuie să fim conștienți de faptul că dacă am ales să fim cu cineva, am ales să acceptăm toate acțiunile lui din trecut. Dacă nu suntem capabili să acceptăm ceea ce s-a întâmplat în trecut, practic nu ne acceptăm partenerii. Dacă ceva ne-a deranjat atât de tare acum un an, ar fi trebuit să rezolvăm acea problemă acum un an.

Dăm vina pe celălat pentru emoțiile noastre

Să zicem că ai o zi proastă, iar partenerul tău nu prea te ajută. În timp ce tu îți doreai să petreci timp cu el ca să te simți mai bine, el a stat pe telefon toată ziua vorbind despre muncă sau avea deja planuri cu prietenii, așa că alegi să îți verși nervii pe el, dând vina pe el pentru ceea ce simți. Deși nu i-ai spus direct, te așteptai să își dea singur seama.

De ce este toxic: Aruncarea vinei către partener este o formă subtilă de egoism. În plus, când ajungi în punctul în care starea ta depinde în totalitate de partenerul tău, înseamnă că ai ajuns la o formă de dependență față de el.

Ce este bine să faci: Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce simți și lasă-i acest drept și lui. Există o diferență importantă între a îți susține partenerul și a fi obligat să o faci. Sacrificiile ar trebui făcute din propria inițiativă, nu din teama că dacă nu le facem, partenerul s-ar putea supăra. Când sentimentele tale depind de partener și invers, aceștia ajung să își ascundă adevăratele sentimente și să se manipuleze reciproc.